– Det viser en undersøgelse baseret på data fra 2.500 mennesker, der deltog i et forsøg, hvor de gennem en app på deres smartphone, blev spurgt på tilfældige tidspunkter, hvad de lavede og omkring deres tanker og følelser.
Ulig andre pattedyr tilbringer vi en stor del af tiden optaget af tanker, der intet har at gøre med det, vi foretager os i øjeblikket. I følge undersøgelsen tilbringer vi 46,9 % af vores vågne tid, beskæftiget med tanker om andet end de aktiviteter vi er i gang med.
Vi tænker i stedet på begivenheder, der har fundet sted, begivenheder, der vil finde sted i fremtiden eller som måske endda aldrig nogensinde kommer til at ske.
Faktisk er det sådan, at jo hyppigere vores sind vandrer bort fra det nuværende øjeblik, jo mindre lykkelige er vi, viser undersøgelsen.
Den peger desuden på, at det ikke så meget er selve aktiviteten, vi er i gang med, der har betydning for vores lykkefølelse – men mere graden af – og hvorhen vores sind vandrer.
Undersøgelsen viser endvidere, at de tidspunkter, hvor vi er mest lykkelige er under elskov, ved fysisk træning/sport eller når vi er engagerede i en samtale.
Og at vi er mindst lykkelige, når vi slapper af, arbejder eller bruger vores computer hjemme.
Ved du hvor dine børn er?
Det spørgsmål blev amerikanske forældre stillet hver aften kl. 22 af en public service announcement på
TV fra sidste i 60´erne til 80´erne.
Vi kan lade os inspirere og omformulere spørgsmålet og spørge os selv: “Hvor er min opmærksomhed lige nu. Og hvad er den optaget af”?
Og så, som hvis det var vores barn, bringer vi den blidt og venligt hjem, hvor den kan hvile trygt og godt ved åndedrættet.
Så vi vender tilbage til det, der er her og nu og ikke driver rundt og hænger ud steder, der ikke gør os godt.
I løbet af dagen kan vi gøre mentale stop. Særligt i de aktiviteter, hvor vi ved, vi er tilbøjelig til ikke at være bevidst nærværende, som typisk er i rutineaktiviteter som opvask, i badet, til og fra job – og stille os selv spørgsmålet: “Hvor er min opmærksomhed lige nu”?
Se hvor opmærksomheden er og så blidt bringe den tilbage til åndedrættet.
Og vi må gøre det igen og igen og igen.
For vi ved, at et vandrende sind er et ulykkeligt sind.
Udover at vi, som undersøgelsen viser, bliver lykkeligere når vi er tilstede i øjeblikket, fx ved at bringe opmærksomheden tilbage til fx åndedrættet – eller hvor vi ønsker den skal være i det nuværende øjeblik – så bliver vi også i højere grad herre over vores eget sind, så det ikke i samme grad er herre over os.
Du kan læse yderligere om undersøgelsen i artiklen her: http://news.harvard.edu/gazette/story/2010/11/wandering-mind-not-a-happy-mind/
Du kan lytte til guidede mindfulness meditationer her
Du kan læse mere om, hvad mindfulness er her