5 trin til meditation og en effektiv mental pause
– en kærlighedshandling
Noget af det mange oplever som en særlig gavnlig effekt ved at meditere, er den indre ro, der ofte opstår i forbindelse med meditation.
Den pause vi giver os selv, når vi kobler fra opgaver, vi er i gang med, smart-phones, sociale medier osv. og vender opmærksomheden indefter og bliver stille med os selv, har en positiv effekt på rigtig mange områder.
Både i forhold til, hvordan vi efterfølgende møder andre mennesker, opgaver og udfordringer, men også i forhold til vores helbred.
Når vi mediterer kan man bl.a. måle, at mængden af langtids-stresshormonet, kortisol, i blodbanen, reduceres.
Og vores evne til at bevare fokus og koncentration øges også gennem meditation.
To væsentlige motivations-ingredienser, der kan være en støtte til, at vi rent faktisk tager os tid til at meditere er: for det første villigheden til at ville os selv det godt. At vi prioriterer det at være venlige mod os selv i form af handlinger, der gør os godt.
Og for det andet er det at have en viden om den positive effekt meditation har i forhold til vores helbred og mange forskellige områder af vores liv også en væsentlig faktor for, at vi vælger at tage os tiden til at meditere, til at sætte os med os selv og vende opmærksomheden indad.
Du kan læse mere om effekten af mindfulness og meditation her
Som Jon Kabat-Zinn – der har udviklet mindfulness til den form, det har i dag – udtrykker det, er det en “radikal kærlighedshandling” at sætte sig ned og blive stille for en stund med selv.
Her er 5 trin til en kærlighedshandling, du kan gøre for dig selv <3
5 trin til meditation og til en effektiv mental pause
1. sæt dig med lukkede øjnene og med en venlig og åben indstilling overfor dig selv.
2. lad ansigtet være afspændt og armene og hænderne hviler med tyngde i skødet eller på lårene.
Mærk fornemmelsen af kontakt med stolesæddet og med fødderne mod gulvet.
3. bring opmærksomhed til dit åndedræt. Tag fem dybe indåndinger og fem langsomme udåndinger.
4. sid et stykke tid med en åbenhed i forhold til sansningen af dit åndedræt. Når du opdager, du er fanget ind af tanker, så se det og giv blidt slip på dem og vend tilbage til dit åndedræt.
5. giv blidt slip på dit åndedræt. Mærk fornemmelsen af kroppen i sin helhed.
Åbn øjnene og tag rummet ind lidt efter lidt med en samtidig fornemmelse af kroppen i sin helhed eller af åndedrættet i baggrunden.
Jo oftere vi mediterer og træner at være nærværende, jo nemmere bliver det. Og jo større vil effekten være. Det svarer til at starte med at træne en muskel. Jo mere vi træner den, jo stærkere og mere udholdende bliver den.